Blog

Hoe moeilijk kan een productfoto zijn?

  |   Blog

Jelle (Sr. Client Relationships manager) bespreekt hoe moeilijk het is om consistent goede productfotografie te maken.

 

Hoe moeilijk kan het zijn?

Liefhebbers van de serie Top Gear komt het vast bekend voor: Jeremy Clarkson die de retorische vraagt stelt: “How hard can it be?”. Vervolgens gaat natuurlijk alles mis en blijkt dat het toch net iets moeilijker is eerste instantie gedacht.

 

Wekelijks spreek ik eigenaren, eCommerce managers, marketeers, sales managers en designers van vele modemerken. Ter voorbereiding op een afspraak maak ik een quick scan van de webshop en focus ik daarbij op het gebruik van product content.

 

Hoe moeilijk is het nou om een goede product foto te maken? Na het maken van honderden quick scans kan ik die vraag wel beantwoorden: best lastig. Opvallend genoeg zijn er twee punten die in bijna elke scan terugkomen.

 

Consistentie

Een mooie productfoto maken is één, maar dat consistent doen – artikel na artikel, collectie na collectie – blijkt toch andere koek. Terwijl iedere marketeer of eCommerce manager die ik spreek dit wél wil. Stuk voor stuk hebben ze veel tijd gestoken in het vastleggen van de merkwaarden en in hoe die terug moeten komen in alle uitingen. Ook in de productfoto’s.

 

productfoto maken in een lightboxOf dit nu betekent dat de mouwen opgestroopt moeten worden, de belichting altijd van boven komt of dat het kledingstuk plat op een tafel wordt gefotografeerd: het gaat erom dat het consistent gebeurt. Toch zien we dat dit niet het geval is. Mijn advies is om al die punten vast te leggen in een stylingsdocument. Voordat je begint met het fotograferen van een nieuwe collectie, pak je het stylingsdocument erbij en dat loop je nauwkeurig na. Zo werken wij nu al jaren en het werkt. Echt.

 

Bijkomend voordeel is trouwens dat als je consistent te werk gaat, het beeld op de webshop ook heel rustig wordt. En dat komt de conversie weer ten goede. Want een rustig beeld betekent minder afleiding, dus meer aandacht voor de producten die je wilt kopen.

 

Kleurechtheid

Heb je weleens iets online gekocht waarvan je dacht dat het zwart was, maar het bleek donkerblauw te zijn? Juist ja. Grote kans dat een klant die de kleur zwart verwacht had, het artikel terugstuurt.

 

Dit is eigenlijk ‘simpel’ te voorkomen. Veel artikelen worden gefotografeerd met een flitslamp. Niks mis mee zou je zeggen, maar deze lampen hebben 1 nadeel: door de flits kunnen kleuren verzadigd raken waardoor ze er anders uit komen te zien. Gebruik je daarentegen ‘daglampen’ dan voorkom je dit. Deze lampen hebben namelijk de eigenschap dat ze het natuurlijke daglicht nabootsen en daardoor kleurechte foto’s opleveren. Je hebt vast weleens iemand in een winkel gezien die even naar buiten liep om te kijken naar de echte kleur van het kledingstuk. Dat is hetzelfde idee.