Blog

Van retail platform naar productfotografie

Van retail platform naar productfotografie

  |   Blog

Norbert (Founder & CEO van Exposar) vertelt hoe hij het business model van Exposar veranderde.

Één ding wist ik zeker: ik ga niet de mode in. Bij mijn ouders thuis ging het namelijk altijd over ‘de zaak’, een filiaalbedrijf van 16 damesmodewinkels in Nederland. Hierdoor had ik een goed beeld van wat er komt kijken bij het runnen van een winkelbedrijf. Ik wist al snel dat ik niet het bedrijf van mijn ouders in wilde en besloot na mijn studie te gaan werken voor een internetbedrijf.

Ondanks de crisis ging het in 2010 met de winkels van mijn ouders goed, maar de concurrentie van online spelers nam aanzienlijk toe. Binnen het bedrijf wisten ze alles van het runnen van fysieke winkels, maar de stap naar online winkelen was te groot. Ik besloot daarom om samen met een oud-studiegenoot het bedrijf van mijn ouders te helpen bij het bepalen van de juiste webshop. De kennis van eCommerce die ik had opgedaan bij vorige werkgevers kwam hierbij goed van pas.

 

Exposar.com

In april 2012 openden wij de deuren van het retailplatform Exposar.com, Catalaans voor ‘Exposure’. Een shop-in-shop platform voor fashionretailers. In het buitenland waren al enkele soortgelijke platforms actief, maar in Nederland was dit het eerste online fashion reatilplatform. Na het eerste jaar verzorgde Exposar.com voor 20 retailers de webshop, de online marketing en klantenservice.

Naast ontzorgen was er een andere onderscheidende factor, de retailer zoveel mogelijk vrijheid te geven op het gebied van de inrichting en uitstraling van zijn webshop; de eigen identiteit van de winkel moest behouden blijven. Waar de één professionele productfotografie liet verzorgen door een fotostudio, richtte de ander achterin de winkel zelf een studio in. Hieruit bleek al snel dat de kwaliteit van de foto’s niet alleen de uitstraling van de webshop bepaalt, maar ook het succes.

Dit zette ons aan het denken; als productfotografie voor een webshop zo belangrijk is, maar de retailer dit zelf moet betalen, dan wordt het een flink kostenplaatje om een webshop te runnen. Waarom gebruiken ze de productfoto’s van de kledingmerken niet?

We zijn gaan praten met een aantal merken en hieruit bleek dat velen geen eigen productfoto’s hadden. Waar ze wel aanwezig waren, werden ze nauwelijks gedeeld met hun retailers. Hier zagen wij een kans!

 

Samplefotografie.nl

In februari 2014 werd er door de firma StyleShoots een geavanceerd foto-apparaat geïntroduceerd. Met hun ‘invisible man’ techniek werd het mogelijk om snel hoogwaardige en consistente productfoto’s te maken, zonder dat de paspop hierin zichtbaar is. Exposar.com was één van de eersten in Nederland die deze techniek aanschafte. Al snel maakten wij de productfoto’s voor lingeriemerk Hunkemöller, onze launching customer, waarna vele andere merken volgden.

De laatste jaren merkten wij dat het steeds moeilijker werd om de retailer op ons platform te kunnen helpen op een onderscheidende en betaalbare manier. Tegelijkertijd zagen wij dat kledingmerken blij waren met het uit handen kunnen geven van tijdrovende activiteiten zoals productfotografie.

We wisten het al langer, maar het was nu echt tijd om een keuze te maken: Houden we het platform in stand óf gaan wij ons volledig focussen op het maken van product content? Dit vond ik een van de moeilijkste zakelijke beslissingen in mijn leven. Halverwege dit jaar zijn wij met het retail platform gestopt. Wij focussen ons nu op het helpen van merken met hun online positionering waarbij product content centraal staat. We ontzorgen de klant volledig bij de rol van content binnen het productieproces. Denk hierbij aan productfotografie, modelfotografie, lookbook fotografie en productomschrijvingen.

 

Onvermijdelijk

Eén ding wist ik zeker na mijn studie: ik ga niet de mode in. Maar wat blijkt: bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zes jaar na de start van de webshop van mijn ouders zit ik volop in de modebranche en ik vind het fantastisch! De mensen en merken waarmee wij werken geven mij energie, iedere dag is anders en elke dag komen er nieuwe kansen op ons pad. Net als de afgelopen jaren blijven wij kijken naar nieuwe samenwerkingen en wij staan altijd open voor verandering, want niets is zo veranderlijk als de mens. Behalve de mode natuurlijk.