Blog

Wat kan een bakker leren van een modemerk?

  |   Blog

In deze blog bespreekt Jelle Rood (Sr. Client Relationships manager) zijn kijk op food & fashion : Wat kan een bakker leren van een modemerk?

Voordat ik startte bij Exposar heb ik een kleine drie jaar gewerkt aan een boodschappen-bezorgservice voor lokale speciaalzaken. Je kent ze wel: die ene bakker waarvoor je bereid bent in de rij te gaan staan of die slager die zelf zijn worsten maakt – en dát proef je. We zochten onze winkels uit op basis van wat consumenten op review sites schreven, en dan gingen we naar de winkel toe en bestelden iets. Als het resultaat goed was (we wilden alleen de beste kwaliteitszaken), gingen we met de eigenaar in gesprek.

 

“Een grof volkoren graag”, vraag ik de dame achter de toonbank. “Sorry meneer, die zijn op. Ik heb nog wel bruin brood. Ze zijn vandaag in de aanbieding, 2 voor €3,-“.

 

Waarom is het zo dat je ‘s middags bijna geen brood meer kan krijgen bij een bakker? Waarom bakt een bakker niet drie keer per dag een verse lading brood in plaats van ’s morgens vroeg één hele grote lading? De bakker wil ’s middags vast nog wel brood verkopen lijkt mij.

 

voorbeeld productfotografie voor kledingmerken

Het antwoord schuilt in een ouderwetse manier van produceren: meer volume is efficiënter. Maar efficiency op zichzelf is geen doel. Als dat het geval zou zijn, dan zouden we allemaal nog maar 1 soort brood eten en dan mag je die op een vast tijdstip komen halen: namelijk wanneer het de bakker uitkomt. De werkelijkheid is weerbarstiger. Ik wil namelijk vandaag een grof volkoren, met een lekker knapperig korstje. En volgende week wil ik misschien een halfje wit.

 

Hetzelfde geldt voor mode. Vervang ‘bruin brood’ bijvoorbeeld door ‘spijkerbroek’ en ‘grof volkoren’ door een ‘chino’. Beiden een broek, maar niet per se hetzelfde.

 

Uiteraard maakt een kledingwinkel niet zelf de kleding die er wordt verkocht. Maar het hebben van het juiste aanbod is uiteraard van groot belang. Voor een kledingwinkel is het dus prettig om het juiste assortiment op het juiste moment te hebben.

Toch zijn er modemerken die de kunst van de warme bakker hebben afgekeken. Een mooi voorbeeld hiervan is een klant van ons: Studio Anneloes. Een van de successen achter dit bedrijf is het doorvoeren van Fast Fashion. Het hele jaar door hebben ze leuke nieuwe items, verrassende prints, nieuwe pasvormen en uiteraard ook een aantal vaste succesnummers in de collectie.  Het lukt hen om “drie keer per dag vers brood te bakken”. Hoe gaaf is dat? Elke keer als je in bij Studio Anneloes bent hebben ze weer andere items. Ook de retailers waarderen dit, want die hebben elke keer weer wat nieuws aan te bieden aan hun winkelpubliek. Zo blijf je relevant.

 

lessen voor productfotografie voor kledingmerken Voor Exposar geldt in zekere zin hetzelfde. Toen wij namelijk begonnen met productfotografie voor modemerken was dat niet echt bijzonder, maar we hebben er wel iets bijzonders van weten te maken. Wij halen onze voldoening eruit om onze klanten de beste service te bieden, de beste kwaliteit te leveren en continu nieuwe diensten aan te bieden. Laten we eerlijk zijn. Op welke manieren kun je nog het verschil maken met productfotografie voor modemerken? Wij denken op heel veel manieren. Dat begint bij merkwaarden, zowel die van onze klanten als die van onszelf. Die stellen wij namelijk altijd centraal en van daaruit bieden we onze diensten aan.

 

Einstein zei eens: “als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg”. Ik wil iedereen uitdagen om eens kritisch te kijken naar wat je doet en of dat nog steeds het beste past bij wat je klanten vragen. Zonder je merkwaarden te verloochenen en aan kwaliteit in te boeten. Kan je dingen anders doen? En wat heb je daarvoor nodig? Wij vinden het leuk om daarover na te denken, en we denken ook graag met jou mee. Het houdt ons scherp en we weten wat er in de markt speelt. Zien we je binnenkort in ons kantoor in het World Fashion Centre?