Blog

5 Webshop missers die succesvolle eCommerce managers niet maken

  |   Blog

Jelle bespreekt 5 veelvoorkomende conversie killers.

 

Voordat wij een gesprek hebben met een kledingmerk of retailer, maken wij altijd eerst een quickscan van de webshop. Na het maken van vele quickscans viel ons op dat er 5 punten zijn die bij veel webshops voorkomen. Om jou te helpen meer omzet uit je webshop te halen, delen we graag deze punten met je:

 

Snelheid website

Het meest in het oog springende punt is de snelheid van de website. Soms komt dit door de grote hoeveelheid foto’s (zowel productfotografie als modelfotografie), een andere keer is het door de grootte van de bestanden. Een lange laadtijd is natuurlijk subjectief, maar omdat het in de top 10 ergernissen van online shoppen staat, is het wel verstandig om hier aandacht aan te besteden. Maak de bestandsformaten van productfoto’s bijvoorbeeld kleiner, hoever wil je dat een bezoeker kan inzoomen?

 

Gebrekkige (product)informatie

‘Jasje’ is natuurlijk geen productomschrijving, toch komen we dit soort teksten tegen. Verleid jouw bezoekers door ze alles te vertellen én te tonen over de producten die je verkoopt!

Trigger bezoekers om op een item te klikken met een stijlvolle modelfoto. Toon op de productdetailpagina het item uitgebreid met productfoto’s en details, vertel in de productomschrijving wat de foto niet direct toont.

Geef stylingadvies (leuk te combineren met…) en benadruk de USP’s van het item.

Wat zeker in opkomst is: video. Vooruitlopende webshops zoals Asos in de UK en – dichter bij huis – het Nederlandse merk Josh V, zijn hier al succesvol mee. Nu nog prijzig maar dat gaat de komende jaren zeker veranderen, net zoals dat de laatste jaren met fotografie is gebeurd.

 

Slechte klantenservice

Gelukkig zijn er veel goede voorbeelden te noemen om klanten te verrassen, de klantenservice is zo’n voorbeeld. Helaas zien wij regelmatig dat het telefoonnummer van de klantenservice ‘verstopt’ is op een contactpagina, het retourbeleid niet duidelijk is of dat er niet snel wordt gereageerd op berichten. Er zijn genoeg mogelijkheden om snel en gericht met je klanten in contact te zijn. Facebook biedt bijvoorbeeld de kans om te laten zien hoe snel je bent met reageren en steeds vaker wordt WhatsApp gebruikt als communicatiemiddel. Een opkomende trend is het gebruik van een chatbox. Het is wellicht een dooddoener, echter vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En met een actieve klantenservice kan je zeker punten scoren bij jouw (potentiële) klanten.

 

Slechte kwaliteit foto’s

Onscherpe productfoto’s, verschil tussen de kleur van het item die het model draagt en de productfoto in de webshop, geen zoombare kwaliteit, het merklabel niet zichtbaar.

Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden waarmee je de beleving van de bezoeker kan vergroten. Wat zou jij zelf doen als je bijvoorbeeld twijfelt over de kleur van het item? De meeste bezoekers zullen bij twijfel een item niet aanschaffen. Door het tonen van consistente foto’s, die passen bij jouw merkwaarden, gaan bezoekers eerder over tot een aankoop en zullen zij minder snel het item terugsturen. Kleurechtheid is een manier hoe je de consistentie kan verhogen.

 

Check-out te lang

Je kent het vast wel: je hebt iets in je winkelwagentje en wilt het afrekenen. Waarom moet je dan eerst klikken op ‘bekijk winkelwagen’?

In sommige afrekenprocessen zitten meerdere van dit soort overbodige stappen. Elke stap extra is er een waarbij jouw (potentiële) klant kan afhaken. Vaak ligt er een technische belemmering ten grondslag aan dit soort stappen en die zijn misschien niet altijd zo makkelijk op te lossen. Google Analytics kan je vertellen hoeveel bezoekers afhaken in dit proces, waarna jij vervolgens kan bepalen of je hier tijd en geld in gaat stoppen om het op te lossen.

 

Wij blijven de quickscans uitvoeren en als we met nieuwe inzichten komen dan zullen we die zeker met je delen. We zijn ook benieuwd naar jouw ideeën en ervaringen om meer uit jouw webshop te halen!