Blog

7 Manieren om video content in te zetten voor je modemerk

  |   Blog

In deze blog geven wij je een aantal ideeën voor het creëren van je eigen video content. Twijfel je of je jouw budget beter kunt investeren in een lookbook video of een productvideo voor eCommerce? Lees hier welke video content bij jou past en via welke media deze video’s waarschijnlijk het beste voor jou werken.

 

Een modemerk zonder video content. Bestaan ze nog? Jazeker! Maar de vraag is wel een beetje “Waarom?”. Zoals je in onze vorige blog kunt lezen of in deze infographic kunt zien, kun je door het gebruik van video content meer bezoekers krijgen op de je website, rank je hoger in Google, krijg je voorrang op Facebook en nog veel meer goeds. Met de handvatten uit deze blog maak je ook jóuw videodebuut zo groots of juist bescheiden als je maar wilt!

 

1) Klassieke (televisie)commercial

Klassieke commercials zoals je die vroeger alleen op tv zag, zijn een goede manier om te laten zien waar je merk voor staat. Commercials zijn lang genoeg om een verhaallijn op te bouwen waarmee je je publiek kunt inspireren, verrassen, ontroeren of verleiden. In vergelijking met andere vormen van video content, heb je bij het produceren van een commercial een zee van tijd om een concept uit te werken, en je creativiteit op de vrije loop te laten. Een nadeel van dit soort video’s is dat het erg duur kan zijn, omdat je hiervoor vaak veel personeel, apparatuur en een geschikte locatie nodig hebt.

 

 

Tegenwoordig kun je video’s gemakkelijk zelf verspreiden, bijvoorbeeld via je eigen YouTube kanaal. Hier kun je al je commercials en andere geschikte content verzamelen en zijn deze vervolgens vindbaar voor je publiek. Ook Facebook, Instagram of Twitter zijn geschikte media om je materiaal te delen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van het kopen van zendtijd, al kun je op deze platformen wel betalen om je video aan een groter publiek te tonen als advertentie. Daarnaast kun je commercials ook goed vertonen op grote schermen in (je eigen) winkels of outdoor.

 

2) Lookbook video 

Een lookbook video laat de looks zien die je kunt creëren met de items in je aankomende collectie. Bij een lookbook draait het, net als bij een klassieke commercial, om het zetten van de juiste sfeer. Wil je stoere modellen tegen een industriële achtergrond? Of ga je voor een zachte look op een prachtig strand? De uitstraling en het visuele concept zijn bij een lookbook video erg belangrijk. Je moet de kijker zien te inspireren om zich met je merk te willen identificeren. Dit wil overigens niet zeggen dat lookbook video’s veel geld moeten kosten: dankzij green screens en video editing zijn de meest idyllische achtergronden binnen handbereik.

Lookbook video’s zijn online het meest geschikt voor Instagram en Facebook. De korte duur van de video, en het minimale belang van extra toelichting via audio of tekst, maakt dat deze vorm van video content online het meest geschikt is voor Instagram en Facebook (al dan niet ingezet als betaalde advertentie). Ook je website of op een groot scherm outdoor of instore zijn goede plekken om je lookbook video’s te tonen.

 

Exposar produceert naast productfoto’s ook lookbook video’s en productvideo’s voor modemerken. Neem direct en vrijblijvend contact op via info@exposar.com

 

3) Productvideo

Net als bij een lookbook video, is een productvideo specifiek gebonden aan de items die je wilt verkopen.

Grote bedrijven als Asos en Heinde maken al jaren gebruik van productvideo’s: simpele korte filmpjes waarin een model een of meerdere items uit je collectie laat zien als een bewegende paspop. De belangrijkste toegevoegde waarde van dit soort video content, is dat je met een productvideo kunt laten zien hoe het kledingstuk valt en beweegt. Hierdoor krijgt de consument meer informatie dan bij foto’s alleen. Productvideo’s kun je zelf maken als je in het bezit bent van een goede camera en een geschikte ruimte met stabiele belichting, maar kun je ook goedkoop en snel laten produceren door gespecialiseerde bedrijven.
Productvideo’s zijn voornamelijk geschikt ter aanvulling op de productpagina’s van je webshop, maar het delen hiervan op het Instagram account van je bedrijf kan ook leuk zijn.

Zowel de lookbook video’s als productvideo’s voorzien de consument van zoveel informatie dat deze misschien al verleid kan worden tot het doen van een aankoop. Door nieuwe technieken kun je tegenwoordig online kijkers van je video via buttons direct naar de artikelpagina van je webshop sturen. Hiermee maak je het extreem makkelijk en snel voor de consument om je product aan te schaffen.

 

4) Tutorials

Een tutorial is ook een manier om meer informatie te geven over je product. Dit kan van alles zijn. Als je een schoenenmerk hebt zijn “vijf manieren om creatief je veters te strikken” of “hoe houd je je sneakers het langst mooi?” voorbeelden van tutorials die eenvoudig te creëren zijn. In plaats van jezelf te verkopen, dien je je te richten op het helpen en vermaken van je kijker. Bevat jouw video de coolste tips of is het een visueel meesterwerkje? Dan is de kans groot dat mensen jouw video’s zullen liken en delen. Hiermee creëer je gratis extra publiciteit voor je merk.

Een tutorial doet het waarschijnlijk vooral goed op YouTube en/of op je website. Facebook en Instagram zijn ook goede platformen om je video op te laten zien, maar dan moet de video bij voorkeur wel geschikt zijn om zonder geluid af te spelen.

 

5) Behind the scenes video

Met behind the scenes video’s kun je laten zien wat zich allemaal afspeelt bij jouw merk. De informatie die je deelt kan ontzettend divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan: het tonen van de designfase, het productieproces van een item, of laten zien hoe een gemiddelde werkdag op een bepaalde afdeling verloopt. Behind the scenes video’s kun je ook juist inzetten om te laten zien waar je bedrijf voor staat. Ga je naar conferenties om voorop te lopen op het gebied van innovatie? Steunt je bedrijf goede doelen? Laat het zien!

Tegenwoordig kun je korte, vrijwel onbewerkte video’s delen met je volgers via je ‘stories’ á la Snapchat op Facebook en Instagram. Dit geeft je een manier om op luchtige manier te laten zien waar je mee bezig bent, zonder de professionele look van je eigenlijke account aan te tasten.

 

Volg @Exposar op Instagram
om onze stories te zien!

 

Wil je wat meer werk maken van de behind the scenes video, denk dan aan periodiek vloggen (YouTube), een timelapse of een gelikte compilatie (Instagram, Facebook, Twitter).

6) De influencer video

Een grote trend die recentelijk is momenteel het gebruik van influencers. Dit is het betalen van bekende mensen of vloggers met een groot bereik onder jouw doelgroep om jouw product te gebruiken, aan te raden of anderzijds te promoten. Hoewel influencers tegenwoordig verplicht zijn om te laten weten wanneer zij betaald worden om een product aan te raden, is het soms al voldoende als zij gezien simpelweg gezien worden terwijl ze jouw product dragen. Het blind gratis opsturen van artikelen in de hoop dat het opduikt in een video van de gewenste influencers, is echter een tactiek die niet vaak zal werken. Influencers van nu weten wat hun volgers waard zijn en naast gratis producten zal je waarschijnlijk flink wat geld kwijt zijn om je product in een video, interview of blog terug te zien. Influencer content wordt gedeeld via de influencer zelf. Dit is vaak op YouTube, maar kan bijvoorbeeld ook op televisie, in een blog of een artikel.

 

7) User generated video content

Als je geen budget hebt voor influencers, dan kun je trouwe ambassadeurs van je merk vragen om uiting te geven aan hun positieve ervaring met jouw product. User generated content geeft je publiek de kans om met je te communiceren en geeft tegelijk andere (potentiële) consumenten de kans om informatie over je product te verkrijgen uit een bron die overkomt als extra betrouwbaar. Je klant verdient er zelf immers niets aan het promoten van je merk.

Op deze manier hoef je zelf ook geen video te produceren, dit doen je volgers voor jou! Benader individuele consumenten (als je over voldoende gegevens beschikt) of roep volgers op om een kort filmpje te maken waarin ze bijvoorbeeld hun favoriete kledingstuk uit je collectie laten zien. Dit werkt bijzonder goed voor Instagram, omdat dit het meest visuele social media platform is en door het gebruik van hashtags. De leukste inzendingen kun je bijvoorbeeld reposten of noemen in de eigen volgende post. Op Facebook kan dit ook goed werken, vooral als je je oproep koppelt aan een (deel en) win actie.

 

Aan de slag op jouw manier

Er zijn ontzettend veel manieren waarop je video kunt inzetten voor je merk. Zoals je hebt kunnen lezen, is er voor elk budget een videoconcept te bedenken. Door de snelle innovatie van technieken om video mee te produceren en met inzet van je eigen creativiteit, hoeft video niet veel te kosten, terwijl het je ontzettend veel kan opleveren.