Blog

Van trends naar bestsellers met productfotografie tips

  |   Blog

De trends voor deze herfst en winter vlogen ons om de oren tijdens de afgelopen fashion events. Puffer coats, nordic outfits en lange jurken; het belooft een veelzijdig najaar te worden. Exposar heeft jarenlange ervaring met het productfotografie. In deze blog geven we je de beste tips voor het creëren van fashion content van de hotste najaarstrends en items voor je webshop of sociale media.

Specifieke kleuren

De laatste tijd zijn catwalk trends minder concept gedreven en laten designers zich steeds meer inspireren door wat er op straat wordt gedragen. Een gevolg hiervan is dat de grote modehuizen relatief draagbare collecties presenteren. Er zijn minder unique statement pieces, en meer brede stromingen van stoffen en looks die men zich eigen maakt door zelf door te combineren.

 

In tegenstelling tot vroeger, is er tegenwoordig dan ook niet één trendkleur maar zijn er meerdere specifieke nuances van kleuren die sterk aanwezig zijn in de mode. Onderstaand zie je het kleurpalet dat Pantone heeft samengesteld na afloop van de Londen fashion week, tegenover het palet van de New York fashion week. Dit zijn de top 10 kleuren die geshowd werden door designers tijden de respectievelijke modeweken.

 

Pantone combi

 

Beide fashion weeks hadden rood als meest getoonde kleur op de catwalk: zachte aardbei-achtige kleuren zoals Flame Scarlet in Londen en het iets meer naar oranje neigende Grenadine in New York. Zoals je kunt zien, luistert het zeer nauw welke tinten on trend zijn.

 

Tip! 

Ons eerste advies bij het creëren van je product content is dan ook: zorg dat je productfotografie kleurecht is! Zorg voor professionele, consistente belichting, zodat de daadwerkelijke kleur van het kledingstuk exact matcht met de productfoto. Wijkt de kleur van het kledingstuk op de foto erg af van de werkelijke kleur, dan kan dit leiden tot teleurstelling van de klant. Dit maakt de kans op een retourzending meteen ook een stuk groter. Het resultaat: onnodige administratiekosten, onnodige restvoorraad en verminderd vertrouwen van de consument!

 

Corduroy en lammy

Stoffen met een uitgesproken of onregelmatige textuur vormen voor productfotografie soms een flinke uitdaging. Dit seizoen zijn corduroy en lammy weer helemaal terug in het straatbeeld. De uitdaging bij het maken van productfoto’s, is dat de stoffen op beeld snel patchy en versleten kunnen ogen. Dit zagen we voorgaande seizoenen ook al bij velours en fluweel. Neem de tijd om je item zorgvuldig te stylen: borstel de “haren” van de stof en bedenk waar je wilt dat de stof opstaand of juist vlak op de foto staat. Extra informatie over de look van de stof kun je verschaffen door foto’s van stalen van de stof toe te voegen waarbij je het verschil in structuur van de stof goed laat zien.

 

productfoto tips - Arma leren jurkLeer

Op de catwalk waren veel looks te zien waarin leer de hoofdrol speelt. Broeken, jassen en lange rokken, als het aan de designers ligt, hullen we ons dit najaar volledig in leer. Leer is matglanzend, en
daardoor krijg je bij productfotografie al snel witte vlekken in je foto door het reflecteren van het flitslicht. Hierdoor kan het lijken alsof het leer vale plekken heeft, of kan de structuur van het leer slecht zichtbaar zijn.

 

 

 

Tip! 

Dit kun je ondervangen door het gebruik van softboxen of het plaatsten van een diffuser tussen de flitser en het product.

Wil je ervaren hoe wij ook jouw meest uitdagende items aantrekkelijk vastleggen? Vraag direct meer informatie of een vrijblijvende testshoot aan!

 

handige productfoto tipsZilver

Een van de meest opvallende trends in de mode van dit najaar is het gebruik van zilver. Zilver komt dit jaar terug in de meest uiteenlopende fashion items. Niet als accent, maar juist als hoofdmateriaal. Zilver is eigenlijk geen kleur, maar een wit reflecterende, glanzende verschijningvorm van de kleur grijs. Dit maakt het lastig om een goede productfoto te creëren met zilveren kleding. Hoe groter en glanzender het oppervlak van het kledingstuk, des te groter de uitdaging voor de productfotograaf: De glans moet namelijk duidelijk te zien zijn (anders is het geen zilver meer, maar grijs), terwijl je niet wilt dat het item zo sterk spiegelt dat je de fotograaf en de camera in de reflectie kunt herkennen.

 

Tip!
Dit kun je oplossen door de invalshoek van de camera een paar centimeter te verschuiven, maar omdat niet elk kledingstuk hetzelfde is (en dus op hetzelfde punt reflecteert), is het onmogelijk om met deze oplossing je foto’s consistent te houden. Om de reflectie van direct licht zoveel mogelijk te minimaliseren zonder het glans effect van het kledingstuk te verliezen, kun je ook hier je lichtbronnen afdekken met diffusers. Veel fotografie foutjes kun ja naderhand alsnog verhelpen in Photoshop, maar dit kan al snel een paar uur kosten als je meerdere productfoto’s met zilveren kleding hebt, dus probeer zoveel mogelijk al tijdens het fotograferen te ondervangen.

 

Prints

Een andere trend waarbij voorkomen tijdens het fotograferen beter is dan genezen met Photoshop: allover prints. Dit najaar zien we veel bloemenprints in het modebeeld. Allover prints zijn lastig te Photoshoppen, omdat corrigeren van vouwen en silhouetten ervoor zorgt dat de “stof” en daarmee de print vervormd wordt. Strijk of stoom het kledingstuk nauwkeurig voordat je de productfoto’s gaat schieten en let extra op de styling. Een paar centimeter weghalen bij de randen is later heel makkelijk, het correct verwijderen van een kreukel in het midden, gaat je veel tijd kosten!

 

Hoe maak je goede productfoto's van fringes?Fringes

Een trendstroming die we al een tijdje zien is het versieren van kleding met dingen die los hangen/bungelen, zoals pompoms en kwastjes. Vanaf modeseizoen SS/17 zijn de fringes weer in de picture en deze trend houdt dez winter nog even aan. Fringes zijn dunne touwtjes of sliertjes stof die kunnen variëren van een centimeter tot volledige lichaamslengte. Bij fringes is het vooral belangrijk hoe zij met het kledingstuk mee bewegen. Dit is precies waarom kledingstukken met fringes lastig zijn voor productfotografie.

Een manier om hiermee om te gaan is om zowel foto’s te maken van het hangende/liggende kledingstuk, als een modelfoto waarop de fringes in beweging te zien zijn. De meest elegante oplossing, is door het maken/plaatsten van een korte modelvideo. Modelvideo’s hoeven niet duur te zijn en kun je bovendien hergebruiken, bijvoorbeeld voor social media posts. In een video waarin een model het kledingstuk draagt, is duidelijk te zien hoe de fringes meebewegen met de drager.

 

Mannelijkheid

De laatste en dit najaar belangrijke trend: mannelijkheid in de vrouwenmode. We zien ruimere, ongetailleerde blouses, wijde broeken en hoekige silhouetten in het modebeeld.
Niet alleen de losse items, het hele silhouet wordt dit seizoen mannelijk. Dit zie je onder andere terug in hoekige vormen bij de heupen en schouders. Deze trend vraagt vooral om goede styling. Vanuit het klassieke modebeeld is commerciële styling voornamelijk gericht op het benadrukken van het vrouwelijke silhouet. Met knijpers worden broekspijpen en mouwen aansluitend gemaakt, jassen en tops worden flink getailleerd. Dit najaar is het aan stylisten en fotografen om in navolging van de designers het vrouwelijke silhouet opnieuw uit te vinden en op een duidelijke manier naar voren te laten komen in de productfotografie; verrijk je product content bijvoorbeeld met video of 360 graden fotografie of laat extra foto’s maken van het aanzicht schuin voor of en profil. Hiermee geef je je publiek alle informatie die het nodig heeft om fashionable het nieuwe seizoen in te gaan in jouw kleding.

 

Met eigen ogen zien wat de toegevoegde waarde van video is voor jouw collectie? Reserveer dan meteen een gratis en vrijblijvende video testshoot!