Blog

Waarom is productfotografie voor eCommerce belangrijk?

  |   Blog

Een steeds groter deel van ons leven speelt zich online af. De meeste modemerken en retailers zetten eerste stap in de online wereld met een website. Vervolgens begonnen velen naast de traditionele brick and mortar winkels ook met een eigen eCommerce website. Deze online winkels boden de consument een nieuwe ervaring: de volledige collectie van een merk of winkel binnen handbereik via enkele muisklikken. Inmiddels is dit niet meer zo bijzonder: bijna ieder merk heeft een eigen webshop. Door een overvloed aan webshops moeten bedrijven en ondernemers nu zoeken naar manieren om de consument voor zich te winnen. In de afgelopen tijd zijn al grote stappen gemaakt door bijvoorbeeld retourprocedures en klantenservice te verpersoonlijken en verbeteren, maar tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om de aandacht van je publiek te trekken met goed beeldmateriaal.

 

Visueel is het eerste wat telt

Uit onderzoek blijkt dat visuele informatie 60.000 x sneller wordt verwerkt dan tekst en maar liefst 40 % van de mensen beter reageert op beeld dan op tekst. Bovendien leven we in een tijdperk waarin we informatie vooral graag visueel tot ons nemen. Social media die afbeeldingen -en tegenwoordig ook video- centraal stellen, zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Met het oog op het onverzadigbare verlangen van de consument naar oogstrelende content, moet het belang van hoge kwaliteit product content dan ook niet onderschat worden. Terwijl het voor merken al jaren normaal is om tienduizenden euro’s te besteden aan lookbooks en advertenties, kunnen fashion bedrijven nog veel winnen door te investeren in het verbeteren van de kwaliteit van de productfotografie voor eCommerce. De impact die de product content van je webshop kan hebben op het succes van je webshop mag je namelijk niet onderschatten!

 

De foto op een productpagina is het eerste wat de aandacht trekt van de bezoeker. Bovendien is dit een van de eerste beslismomenten in aanloop naar het mogelijk doen van een aankoop: Wel 68% van de online shoppers geeft aan de productfoto erg belangrijk te vinden bij het maken van hun aankoopbeslissing (bron). Als de foto er goed uitziet, dan zal de consument meer willen weten over je product, als de productfoto slecht is, zal hij verder zoeken naar een beeld dat hem meer aanspreekt. Met andere woorden: een foto is de eerste indruk die je achterlaat bij een mogelijke koper en daardoor meer waard dan 1000 woorden.

 

Bekijk het vanuit product perspectief 

Als het je gelukt is om een goede eerste indruk achter te laten bij je website bezoeker en hij voorzichtig interesse toont in het product, is het tijd om hem ervan te overtuigen dat hij dit product wil kopen. Ook hier zijn de productfoto’s in je webshop essentieel. Hoe aantrekkelijker de productfotografie van je eCommerce website is, des te waarschijnlijker het is dat hij het artikel zal kopen. Zorg dus dat je het item zo aantrekkelijk mogelijk op de foto zet.

[insert image]

Productfotografie gebruik je niet alleen om je item er goed uit te laten zien. Met een foto kun je ook in één oogopslag extra informatie overbrengen over je product. Denk bijvoorbeeld aan het patroon waarin een stof is geweven, opgestikte details of de fit van jeans. Op deze manier laat een foto je uitlichten wat jouw product onderscheidt van de rest. Hierdoor maak je het ook meteen een stuk makkelijker voor de consument om producten te vergelijken en wel op twee manieren:
1) Een duidelijke productfoto geeft de consument het vertrouwen dat hij voldoende informatie heeft om een aankoop te kunnen doen. Duidelijke en vooral consistente productfotografie maakt het de bezoeker van je eCommerce website makkelijk om de producten die je aanbiedt goed met elkaar te kunnen vergelijken.
2) Als jouw productfoto’s een completer beeld geven van de producten dan de productfoto’s van de concurrent, dan heeft de consument voorkeur voor de eCommerce website die hem het meest duidelijk informeert.

 

Met goede productfotografie voor eCommerce maak je je product dus aantrekkelijker voor de consument én bied je hem een prettige winkelbeleving.

 

Van blouse naar brand

Een productfotograaf streeft er in de eerste plaats naar om mooie foto’s van je product te leveren: haarscherp en aantrekkelijk om naar de te kijken. Een goede fotograaf let er daarnaast ook op dat producten consistent gestyled worden en de styling in lijn is met de uitstraling van je merk als geheel. Zo helpt productfotografie je om je brand identity uit te dragen.

 

Stel je voor dat je rondkijkt in een webshop van een kledingmerk dat je nog niet kent. Het merk benadrukt de kwaliteit van zijn producten, maar er is zichtbaar bezuinigd op de productfotografie. Kunnen ze jou overtuigen van de kwaliteit van de kleding die zij verkopen? Hoe komt dit merk op jou over? Als je productfotografie onder een bepaalde standaard is, straalt dit af op jou als merk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kwaliteit van een product het meest bepalend is voor de waargenomen kwaliteit van een merk. Maar liefst 80% van de mensen noemt productkwaliteit als “heel erg belangrijk” voor het bepalen van de kwaliteit van een bedrijf als geheel. In het geval van eCommerce is dit extra belangrijk: De waargenomen kwaliteit die de productfoto (of -video naar je publiek communiceert, is voor de koper de enige kwaliteit die hij te zien krijgt, tot hij de aankoop daadwerkelijk gedaan heeft!

 

Al met al heb je een flink geïnvesteerd in het ontwerpen en produceren van je items. Je hebt budget voor advertenties, influencers, en lookbooks. De logische volgende stap is om nu eens je productfotografie voor eCommerce onder de loep te nemen. Je klanten én je omzet zullen je dankbaar zijn!