Veelgestelde vragen omtrent modelfotografie

Wij krijgen regelmatig verschillende vragen van klanten die interesse hebben in modelfotografie. In deze FAQ proberen wij zoveel mogelijk vragen voor je te beantwoorden.

1.Hoe ziet een shootdag bij Exposar eruit?

Wij hebben eerder een blog geschreven waarin we jou in detail vertellen hoe een shootdag bij Exposar eruit ziet. Deze blog kan je hier lezen

2.Kunnen we zelf een model meenemen?

Je mag altijd zelf één, of meerdere modellen, meenemen. Wil je hierin graag geadviseerd worden, dan kunnen wij je uiteraard altijd helpen! Als je het uitbesteed aan ons bespreek je voor de shoot samen met onze studio manager jouw wensen met betrekking tot budget, uiterlijk en ervaring ect. zodat we een passend model voor je kunnen zoeken. Vervolgens krijg je van ons een selectie met een aantal modellen. Deze lopen we samen door en uiteindelijk bepaal jij welk gezicht jouw merk het beste kan vertegenwoordigen.

3.Waar baseer je jouw modelkeuze op?

Om je zoveel mogelijk informatie te geven hebben we een tijdje geleden een blog geschreven die je kan helpen bij de keuze voor een model. Waar sta jij bijvoorbeeld voor als merk en wat voor persoon past daarbij? Deze persoon sluit waarschijnlijk ook weer aan bij je doelgroep of geeft net dat beetje ‘coolness’ aan je merk. Een tijd geleden hebben we ook hier een blog over geschreven. Wil je hier meer over lezen, klik dan snel verder. 

4.Is er een visagist/haarstylist aanwezig?

Wij hebben geen in-house visagist/haarstylist, maar hebben wel een breed netwerk van personen en agencies waar wij mee samenwerken. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een visagist te regelen.

5.Wat kost een modelshoot?

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. De kosten voor een modelshoot zijn afhankelijk van een aantal factoren namelijk: 

  • Het aantal beelden wat geschoten moet worden 
  • Het aantal aanzichten per set 
  • De hoeveelheid nabewerking 
  • Het aantal modellen 
  • Eventueel de hair- en make-up artist 

De prijs van modelfotografie heeft het laagste instaptarief waardoor dit voor veel merken erg interessant kan zijn! 

6.Hoe lang duurt een shoot?

De tijd waarin we jouw items kunnen schieten is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kan je denken aan het aantal items, het soort items en de gewenste aanzichten. Afhankelijk van deze factoren plannen we een halve- of hele dag shoot voor je in. Op een hele dag shoot schieten we gemiddeld 60 verschillende setjes voor onze klanten. Ook het aantal modellen heeft invloed op de tijdsduur. Bij twee modellen kunnen we vaak een stuk sneller schieten door de snelle afwisseling tussen de modellen. 

7.Hoeveel foto’s worden er gemaakt?

Het aantal foto’s is afhankelijk van het soort items in jouw collectie. Sommige items hebben net wat meer styling nodig als andere, denk bijvoorbeeld aan een maatpak. Ook speelt het aantal foto’s per set een rol. Wil je bijvoorbeeld één foto per set kleding of kies je voor vier beelden per item. 

De ervaring van een model kan ook een grote rol spelen in de tijdsduur en het aantal foto’s wat we voor jou kunnen schieten. Een model met veel e-commerce ervaring zal gemakkelijk verschillende poses aannemen. Modellen met minder ervaring hebben soms wat extra aanwijzingen nodig. Uiteraard is elk model welkom in onze studio dus je mag meenemen wie je wilt!

8.Hoe lang duurt het voordat alles klaar is?

Je kan ervoor kiezen om zélf een selectie te maken van alle geschoten modelfoto’s of kan deze keuze aan Exposar overlaten. We proberen de beelden altijd een dag na de modelshoot jouw kant op te sturen zodat je snel aan de slag kunt met de selectie. Onze werkwijze met betrekking tot modelfotografie werkt als volgt:

Dag 1: De fotoshoot vindt plaats in onze studio.

Dag 2: Wanneer je ervoor kiest om zelf de selectie te maken zul je op dag 2 de beelden ontvangen met een watermerk. Afhankelijk van hoe snel je de selectie hebt gemaakt en de selectie aan ons doorgeeft, kunnen we het nabewerking proces in gang zetten. Wanneer je ervoor kiest de beelden niet te laten nabewerken zullen we de geselecteerde foto’s aanleveren in het gewenste bestandsformaat (bijvoorbeeld JPEG, PNG of Tiff) en de gewenste afmetingen.

Dag 3: De beelden worden bewerkt.

Dag 4: Exposar controleert de beelden die zijn nabewerkt en voert een quality control uit.

Dag 5: De foto’s worden opgeleverd.

9.Zijn er props aanwezig?

Wij zijn momenteel druk bezig om onze modelstudio zo divers mogelijk te maken. Zo hebben we laatst een super geslaagde testshoot gedaan met verschillende achtergronden en hebben we een aantal nieuwe props toegevoegd. Denk hierbij aan planten, stoelen, banken, lampen en andere decoratieve accessoires. Je mag natuurlijk zelf ook altijd props meenemen! 

10.Zijn er verschillende achtergronden mogelijk?

We hebben meerdere achtergrondrollen in verschillende kleuren in onze studio. Het is ook mogelijk om met een greenscreen te werken of iets te projecteren als achtergrond. Wij hebben ook verschillende creatieve achtergronden zoals gordijnen 

11.Is het mogelijk om met schaduw te werken?

Als jij graag schaduw wilt toevoegen aan je foto’s kunnen we dit voor je regelen! We kunnen tijdens de shoot al werken met verschillende lichtstanden, maar kunnen dit ook toevoegen in de nabewerkt. Het is net wat jij mooier vindt.